Bildet mitt
Jeg heter Monica, og bor i Oslo (kommer opprinnelig fra Østfold). Jeg bor sammen med mine to menn og alle hybelkaninene våre. Er en blid og glad jente. Litt gal innimellom, men hvem er ikke det!

torsdag 23. mai 2013

Lekser - hvordan motivere?Husker du tiden da du gikk på skolen, og ettermiddagene ble brukt til lekser? For min del var det pyton, jeg ville heller bruke tiden på å være med venner. Dagens barn har det akkurat på samme måte, og ting blir ikke lettere når de har teknologiske fristelser overalt i huset. Så hvordan motivere et barn til å gjøre lekser?

Hos oss går det opp og ned med motivasjonen, og de dagene hvor lekser er helt pyton er ganske slitsomme. Har lest meg litt opp om emnet på nettet, og min konklusjon ble at det faktisk ikke finnes noe fasitsvar. Fant mange gode råd og tips, men alt i alt er det viktigst å finne en metode som fungerer for ditt barn og deg.

Det har lett for å bli en masekultur med mye fokus på det som ikke har blitt gjort på leksehjelpen eller det som blir feil. Det mases stadig om at nå må leksene gjøres, som igjen virker stikk motsatt av det man ønsker å oppnå. Det er fort gjort å virke veldig belærende og man viser fort oppgittheten når man for 20 gang forteller hvordan et ord staves.

Så hva gjør vi hjemme hos oss?

Akkurat som meg er min sønn  sliten når han kommer fra skolen. Min sønn går på AKS og er ikke hjemme før 16. Rett etter kommer jeg hjem. Der har vi inngått en avtale om 30 min pause før han starter med leksene. Han sitter ved spisestua når han gjør lekser slik at vi voksne er rett i nærheten. Greia med min sønn er at han begynner å bli selvstendig og vil klare alt selv. Han ønsker ikke at mor skal sitte ved siden av hele tiden og overvåke alt han gjør. Noen av leksene trenger han foreløpig litt hjelp med, men jeg lar han jobbe med de leksene jeg vet han mestrer på egenhånd. Mestringsfølelsen er viktig for videre motivasjon og jeg ser hvor stolt han er når han har gjort ferdig en lekse helt på egenhånd.

Vi har inngått en avtale om forbud mot mas, irritasjon og negative uttalelser fra begge sider, og han har lært at hvis han står fast er det bare å spørre så får han hjelp. Tror det er viktig at foreldre tar seg tid til å gjøre lekser med barna og ikke la tidsklemma stresse opp leksetiden. Hva gjør det vel om middagen er 30 minutter forsinket en dag?

Han har idag kommet inn i en fast rutine, og grepene vi har gjort ser ut til å ha hjulpet. Det kommer til og med dager da lekser er gøy og motivasjonen er på topp. Da smir vi mens jernet er varmt og lager "lekser" på egenhånd via forskjellige nettsteder vi har fått anbefalt fra skolen. Selvfølgelig kommer det dager med frustrasjon og sinne, men både min sønn og jeg har lært å hanskes med disse dagene.
Jeg tror min sønn nå har skjønt litt meningen med leksene. Uten mening blir jo lekser helt meningsløst. Nå håper (og tror) jeg denne trenden vedvarer.

Mine 5 motivasjonspunkter:
  1. Gi rom for mestringsfølelse
  2. Ros
  3. Belønning
  4. Utfordringer av morsom karakter
  5. Faste rutiner

Monica


1 kommentar:

  1. hei jeg jobber som lærer i hedmark og synes du hadde skrevet et kjempefint innlegg om lekser:) Din sønn er heldig:)

    SvarSlett